Grumello Buon Consiglio – одне з топових вин категорії Riserva від виноробні ArPePe.
Все та ж тривала ферментація і дуже довга витримка в великих бочках, все ті ж дикі дріжджі, все те ж лімітоване виробництво тільки в кращі роки, але зовсім інша стилістика і характер.
Grumello Buon Consiglio – це ніжність, м’якість, соковитість і типова північна свіжість.
Його хочеться питии навіть влітку. Ноти цитрусових, свіжість та шовковисті таніни.
Grumello Buon Consiglio – це “концерт для віолончелі та білий шум далекого льодовика”, кажуть в ArPePe.
Виробництво Grumello Buon Consiglio
Grumello Buon Consiglio – це 100% неббіло, або, як його тут називають – к’явенаска (Chiavennasca).
Виноробня Arpepe – фактично “вбудована” в пагорб Грумельйо. По суті, вона підземна.
І ось на вулиці Віа дель Буон Консільо 4, на кордоні муніципалітетів Сондріо та Монтанья у Вальтелліні, біля підніжжя Грумельйо, виноградники, здається, поглинають виноробню.
Тому вино називається Grumello Buon Consiglio.
В АрПеПе кажуть, що так неббіоло знову потрапляє в чрево тієї самої гори, яка його породила.
Виноградник знаходиться на висоті 370 метрів над рівнем моря. Тут тераси мають сухі кам’яні стіни, які місцями перевищують вистоту 7 метрів.
Тривала мацерація до 100 днів в бочках на 50 гл (для 2013-го вінтажу – це 83 дні), далі витримка у великій бочці 39 місяців, а потім знову в пляшці.
В реліз вийшло всього 6046 пляшок Grumello Buon Consiglio по 0,75л, 230 пляшок по 1,5л та 40 пляшок по 3л.
Нагороди ArPePe Grumello Buon Consiglio 2013:
- Viniplus 2021 – Rosa d’Oro
- Viniplus 2021 – Quattro Rose Camune
- Guida Vitae 2021 Associazione Italiana Sommelier – 4 Viti, 2020
- The Wine Hunter Award 2020 – “Award Gold”
- Wein-Plus Weinführer 2020: 91 points – Excellent
Про виноробню ArPePe
ARPEPE – це сім’я виноробів, яка понад 150 років вирощує неббіоло в Вальтеліні.
В них досить старорежимний підхід до виноробства і строга стилістика вин: “Як нас навчав наш батько Артуро, ми не дозволяємо моді та мінливим смакам на нас впливати”.
ARPEPE описують свою історію так: “народився в 1860 році. Переродився в 1984-му. Виріс у 2004-му”.
Це три основні етапи їх історії.
1984 рік – рік відродження, так як в 1973 році виноробню продали, а потім Arturo Pelizzatti Perego вирішив повернутися до гри.
Власне, це його ініціали ARPEPE (раніше писались як Ar.Pe.Pe.).
Артуро повернув собі у власність частину виноградників та виробниче приміщення в Buon Consiglio.
У 2004 році винний бізнес об’єднав кілька поколінь родини.
Головна філософія, яка робить вина ARPEPE впізнаваними – це тривала витримка, довша, ніж це вимагається нормами.
З нововведеннями тут також дружать: м’яка обрізка Simonit & Sirch, легке обладнання Pellenc, маленькі ящики для збору врожаю і канатна дорога для транспортування винограду вниз з пагорбів.
Нові приміщення для прийому гостей та дегустації спроектовані архітектором Енріко Массіміно також зроблені з повагою до теорії щодо впливу на навколишнє середовище.
Наприклад, покрівля нового приміщення була побудована як підвісний сад, тоді як фотокаталітична зовнішня підлога зменшує кількість забруднюючих речовин в атмосфері.
Перетворення природного тепла підземних вод за допомогою геотермальної енергії, альтернативного, чистого та відновлюваного джерела, було рішенням для подальшого зменшення викидів CO2.
Про Вальтелліну
Вальтелліна – це долина в підніжжі Альп (льодовикового походження). Її перетинає річка Адда, яка тече із Сходу на Захід на 120 кілометрів, від перевалу Стельвіо до озера Комо.
Вальтелліна лежить паралельно Альпам і має унікальний мікроклімат.
Вдень сонце нагріває терасовий виноградник, який “лежить” з боку Ретії, повністю виставлений на південь і пом’якшений свіжими вітрами з півночі.
Сухі кам’янисті схили підтримують бідні ґрунти, нашаровані на гранітну породу.
Ерманно Олмі (Ermanno Olmi) розчулено і дуже поетично розповів у документальному фільмі, що означає жити та працювати на цих винних скелях.
Терасові виноградники Вальтелліни – це спадщина ЮНЕСКО.
Виноградники ArPePe
Arpepe має є 13 гектарів виноградників неббіоло (або як його ще тут називають Chiavennasca) у серці Valtellina Superiore DOCG, розподілених між Сасселлою, Грумелло та Інферно.
Робота тут ведеться повністю вручну; морфологія виноградників жодним чином не дозволяє використовувати трактори.
Фітосанітарні процедури необхідні залежно від кількості опадів; ця необхідна операція також виконується вручну.
Виноградник метеоропатичний, а значить, потребує постійного доглядяду. Тут легко витратити 1500 годин на обробку одного гектара виноградника.
З “борошнистою росою” боряться “м’яко”, щоб мінімально впливати на навколишнє середовище.
Тому бувають такі роки, коли врожай, якщо і не втратили, все рівно не продають (наприклад, поганий урожай 2008 року).
Дивись також інші вина ArPePe.
Офіційний сайт виробника: arpepe.com
Reviews
There are no reviews yet.