Бренді

Показано 1–24 із 28

Ми звикли називати коньяком будь-який витриманий виноградний спирт, але правильно ця категорія називається бренді, а коньяк — лише один з його видів.

Що таке бренді

Бренді — алкоголь, отриманий шляхом дистиляції вина.

 

Термін «brandy» походить від голландського слова brandewijn — «обпечене вино». Назва з’явилася як опис технології перегонки: для того, щоб дистилювати спирт, вино нагрівають.

Історія появи бренді

Бренді був винайдений випадково, але навмисно. На початку 16 століття підприємливі голландські купці намагалися зберегти вино від псування при транспортуванні. Для цього вино перегнали, розлили в діжки і збиралися просто розвести це вино водою після прибуття.

 

Виявилося, що розводити необов’язково: спирт, витриманий в бочці був цілком самостійним продуктом.

 

Багато виноробних країн почали переганяти свої власні версії спирту. Іспанські місіонери також привезли бренді в Каліфорнії.

 

Бренді був не тільки пили, але і використовували в перших термометрах до того, як вчені перейшли на ртуть.

Як робиться бренді

Бренді роблять з яблук (кальвадос, яблучний джек, яблучний бренді), але найчастіше — з винограду (коньяк, арманьяк, граппа, піско). З інших фруктів роблять бренді під назвою eau de vie або локальними назвами: ракія, сливовиця і т.д.

 

Загальний процес виробництва бренді проходить наступні загальні етапи:

  • в фруктовий сік додають дріжджі і зброджують. По-суті, роблять фруктове вино.
  • брагу поміщають в мідні перегінні куби і дистилюють. У цей момент вино нагрівають до такої температури, коли етанол випаровується і конденсується в більш міцний і чистий спирт, а водна основа не випаровується через недостатню температуру
  • дистильований спирт витримується в бочках
  • складається купаж спиртів.

 

Залежно від регіону виробництва та місцевих традицій процес трохи відрізняється. Коньяк піддається подвійній дистиляції до рівня алкоголю близько 70%. Арманьяк дистилюється тільки один раз, зазвичай в ректифікаційній колоні до 50% міцності.

Класифікація бренді за витримкою

 

Єдиної міжнародної класифікації по витримці бренді не існує, тому, як правило, використовують французьку систему.

 

Виноградні спирти витримують в дубі від 2 років:

  • V.S. — витримка мінімум два роки.
  • V.S.O.P. — витримка мінімум чотири роки
  • XO — витримка мінімум 10 років

 

Зірками також позначають тривалість витримки.

Стилі бренді

  • Коньяк — отримав свою назву від виноробного регіону Франції, в якому він виробляється відповідно до численних правових норм.

Коньяк роблять із сорту винограду уні блан. Брагу з нього двічі переганяють і витримують не менше двох років, але зазвичай коньяк витримується значно довше необхідного мінімуму. Кращі і найдорожчі продукти проводять в дубовій діжці більше 50 років.

  • Арманьяк — також французький бренді, але не такий відомий і зарегульований. На відміну від коньяку, арманьяк переганяється тільки один раз, в результаті чого виходить бренді з більш вираженим і багатим смаком, ніж коньяк, але спирт менш чистий.
  • Calvados — яблучний бренді з Нормандії, який також як коньяки, які тривалий час витримують в дубі.
  • Піско — білий бренді без витримки, виготовлений з винограду в Чилі і Перу, дуже популярний в США.
  • Американський бренді: в США є така ж вимога, як і Франції — витримувати спирт в бочці мінімум два роки, але це практично єдине правило. Компанії повинні маркувати свій продукт як «immature», якщо він менше витриманий.

Відсутність нормативів щодо інгредієнтів і ступеня витримки робить американський бренді різноманітним, але непередбачуваним з точки зору якості: кожен раз важко сказати, що саме в пляшці.

  • Eaux de vie — також білий спирт, не витриманий бренді, приготований з будь-яких фруктів, крім винограду: яблука, вишні, персики та інші. У цій категорії німецький шнапс, сливовиця і т.д.
  • Metaxa — витриманий бренді з Греції, який роблять з білого і червоного винограду і витримують від 3 років. Бренд уже став загальною назвою для всієї категорії.
  • Grappa — це «бренді з макухи»: після виробництва вина залишається шкірка, насіння і стебла винограду, які використовують для дистиляції. Граппа може витримуватися або не витримуватись в діжці, часто буває сортовою за назвою сорту винограду.
  • Brandy de Jerez — іспанська бренді, який виробляють лише в тій же частині Іспанії, що і херес. Його зазвичай витримують в дубових бочках з-під хересу в системах солера, тому вказується середній вік спиртів.

Іспанський хороший бренді коштує завжди дешевше французького коньяку того ж рівня, тому в бюджетному сегменті варто звернути увагу саме на Іспанію.

  • Грузинський коньяк — робиться з виноградного в основному ректифікованого спирту. Витримується від 3 років.

Технологію виробництва і назву напою запозичили у Франції в 1865 році.

Грузинський коньяк — хороший недорогий бренді, але через масовість виробництва і використання ректифікату часто смакові якості досить бідні.

Де купити бренді

Інтернет-магазин WineWine — офіційна мережу від Баядера Груп, яка вже багато років представляє в Україні найвідоміші марки коньяків і бренді: Metaxa, Hennessy, Saint Remy та інші.

 

У магазині-складі ці легендарні бренди можна купити з оптової знижкою при покупці від 6 будь-яких одиниць одним чеком. Оптова ціна бренді істотно відрізняється від роздрібної і це стосується навіть дорогих і рідкісних французьких коньяків.

You can`t add more product in compare