Віскі

Показано 1–24 із 114

Коротке і технічно правильне визначення віскі дистильований спирт, виготовлений з ферментованого зернового сусла. Це узагальнення не пояснює, чому пляшка віскі одного виду коштує як 10 пляшок іншого.

Особливості віскі

Є три головних процеси, від яких залежить якість та ціна віскі:
  • вид сировини: ячмінь, кукурудза, пшениця і т.д.
  • кількість дистиляцій
  • витримка: тривалість і вид бочок

Коротка історія віскі

Перша дистиляція для виробництва парфумів трапилася в Месопотамії близько 2000 року до н.е. Лише через 3000-3200 років після цього в Шотландії та Ірландії почали дистилювати алкогольні напої.   Рушійною силою були монахи. Вони привезли знання про дистиляцію з континентальної Європи, але довелося шукати замінники для соку винограду, тому почали використовувати зернові.   Перша письмова згадка про віскі текст Annals of Clonmacnoise початку 17-го століття. Там є історія про Річарда МаГранелл, який помер на Різдво від надлишку Aqua vitae.   Терміном Aqua vitae тоді називали дистильований алкоголь.   Протягом 16-17 століття монахи селилися по різних країнах і почали робити віскі на власних фермах. Європейські колоністи привезли технологію перегонки в Америку.   В Англії з 18 до почав 19 століття виросли податки на солод і шотландські виробники робили віскі таємно вночі, коли не видно дим з їх перегінних кубів. Звідси і термін Moonshine.   В Америці з 1920 до 1933 року діяла заборона на всі алкогольні напої, крім лікувального.   Все це впливало на розвиток технологій виробництва та стилі віскі.

Як роблять віскі

Спочатку пророщують і солодять зерно: замочують в теплій воді приблизно на два-три дні, а потім розкладають на підлозі солодовні.   Зерно вивільняє ферменти, необхідні для перетворення крохмалю в розчинний цукор. Сушать зерно по-різному: багато виробників шотландського віскі використовують печі на торф'яних вогнищах.   Пророщене зерно подрібнюють і поміщають в теплу воду, в якій розчиняється цукор. Виходить солодка вода, в яку додають дріжджі і зброджують до міцності 5-10%.   Отриману брагу переганяють через мідні дистиляційні куби: сусло нагрівається, легкі спиртові пари піднімаються, конденсуються і перетворюються в більш міцний спирт. Водна основа не випаровується температура занадто низька. Легкі спирти перетворюються в спирт, а «голови» і «хвости» спиртів відсікають, як небажані і шкідливі.   Дистиляцію проводять кілька разів. Після першої перегонки отримують алкоголь міцністю 25-35%, після повторної дистиляції близько 67-72%.   Далі спирти витримують в бочках: віскі отримує з деревини колір і ароматичні з'єднання. Якщо купити віскі дешево він буде підфарбований карамеллю.   Результат витримки віскі залежить від типу деревини, ступеня обвугленості, нова або використана діжка, тривалості процесу.   Через пористість деревини випаровується до 2% спирту в рік. Цей випарений спирт називають часткою ангелів.   Після витримки спирти змішуються, додається вода, щоб отримати потрібну міцність.

Основні стилі віскі:

 
  • Blended Whiskey купажований віскі, суміш різних сортів вже витриманого віскі. Зазвичай в нього входять віскі, дистильовані з різних сортів зерна.
  • Single Malt Whiskey так позначають односолодовий віскі: зроблений з одного зерна на одній дістилерії.
  • Scotch Whisky шотландський віскі витримується в бочках не менше трьох років. Вік на пляшці означає наймолодший спирт в пляшці.
Односолодовий скотч роблять з ячменю. Шотландські віскі розрізняються стилістикою в залежності від регіону виробництва.
  • Irish Whiskey ірландський віскі проходить потрійну дистиляцію несоложеного ячменю і витримується не менше трьох років. Найчастіше це бленди, хоча бувають і односолодові.
  • Bourbon виготовляється в Америці на основі не менше 51% кукурудзи, витримується в нових обвуглених дубових бочках.
  • Tennessee whiskey зроблений за правилами бурбона, але з додатковими умовами: виробництво тільки в штаті Теннессі, обов'язкова вугільна фільтрація.
  • Rye whiskey в США це житній віскі з солоду з не менше 51% жита і витриманого в нових обвуглених дубових бочках.
  • Corn whiskey або Moonshine кукурудзяний віскі з Америки: не менше 80% кукурудзи, не витримується або витримується в старих не обвуглених бочках до шести місяців.
  • Canadian Whisky найчастіше це житні віскі, витримані в бочках не менше трьох років, в готовому віскі алкоголь становить не менше 40%.
  • Japan Whisky схожі на шотландські, в основному це односолодові віскі з торф'яним профілем.

Як вибрати і де купити віскі

Не бійся задавати питання консультантам магазинів. Кількість різних віскі і брендів дуже велика розібратися складно.   Для банкетів і фуршетів вибирай простий бленд, який можна змішати в коктейлі. Купити віскі недорого допоможе оптова знижка в WineWine: при покупці від 6 пляшок діє вигідна ціна на всі напої в чеку.   Для подарунка рекомендуємо купити віскі з Шотландії не менше 12 років витримки, але не острівний це специфічна категорія. Алкоголь радять купувати в спеціалізованих мережах. Шукаєш «віскі купити харків» або в будь-якому іншому місті вибирай офіційні магазини: краще замовити віскі у продавця, який доставляє товар з чеком. Так ти можеш вберегти свою покупку, уникнути неякісного товару, а в разі пошкоджень при транспортуванні замінити товар.
You can`t add more product in compare

Вибери найближчий магазин: