Коротке і технічно правильне визначення віскі — дистильований спирт, виготовлений з ферментованого зернового сусла. Це узагальнення не пояснює, чому пляшка віскі одного виду коштує як 10 пляшок іншого.
Особливості віскі
Є три головних процеси, від яких залежить якість та ціна віскі:
вид сировини: ячмінь, кукурудза, пшениця і т.д.
кількість дистиляцій
витримка: тривалість і вид бочок
Коротка історія віскі
Перша дистиляція для виробництва парфумів трапилася в Месопотамії близько 2000 року до н.е. Лише через 3000-3200 років після цього в Шотландії та Ірландії почали дистилювати алкогольні напої.Рушійною силою були монахи. Вони привезли знання про дистиляцію з континентальної Європи, але довелося шукати замінники для соку винограду, тому почали використовувати зернові.Перша письмова згадка про віскі — текст Annals of Clonmacnoise початку 17-го століття. Там є історія про Річарда МаГранелл, який помер на Різдво від надлишку Aqua vitae.Терміном Aqua vitae тоді називали дистильований алкоголь.Протягом 16-17 століття монахи селилися по різних країнах і почали робити віскі на власних фермах. Європейські колоністи привезли технологію перегонки в Америку.В Англії з 18 до почав 19 століття виросли податки на солод і шотландськівиробники робили віскі таємно вночі, коли не видно дим з їх перегінних кубів. Звідси і термін Moonshine.В Америці з 1920 до 1933 року діяла заборона на всі алкогольні напої, крім лікувального.Все це впливало на розвиток технологій виробництва та стилі віскі.
Як роблять віскі
Спочатку пророщують і солодять зерно: замочують в теплій воді приблизно на два-три дні, а потім розкладають на підлозі солодовні.Зерно вивільняє ферменти, необхідні для перетворення крохмалю в розчинний цукор. Сушать зерно по-різному: багато виробниківшотландськоговіскі використовують печі на торф'яних вогнищах.Пророщене зерно подрібнюють і поміщають в теплу воду, в якій розчиняється цукор. Виходить солодка вода, в яку додають дріжджі і зброджують до міцності 5-10%.Отриману брагу переганяють через мідні дистиляційні куби: сусло нагрівається, легкі спиртові пари піднімаються, конденсуються і перетворюються в більш міцний спирт. Водна основа не випаровується — температура занадто низька. Легкі спирти перетворюються в спирт, а «голови» і «хвости» спиртів відсікають, як небажані і шкідливі.Дистиляцію проводять кілька разів. Після першої перегонки отримують алкоголь міцністю 25-35%, після повторної дистиляції — близько 67-72%.Далі спирти витримують в бочках: віскі отримує з деревини колір і ароматичні з'єднання. Якщо купити віскі дешево — він буде підфарбований карамеллю.Результат витримкивіскі залежить від типу деревини, ступеня обвугленості, нова або використана діжка, тривалості процесу.Через пористість деревини випаровується до 2% спирту в рік. Цей випарений спирт називають часткою ангелів.Після витримки спирти змішуються, додається вода, щоб отримати потрібну міцність.
Основні стилі віскі:
Blended Whiskey — купажований віскі, суміш різних сортів вже витриманого віскі. Зазвичай в нього входять віскі, дистильовані з різних сортів зерна.
Single Malt Whiskey — так позначають односолодовийвіскі: зроблений з одного зерна на одній дістилерії.
Scotch Whisky —шотландськийвіскі витримується в бочках не менше трьох років. Вік на пляшці означає наймолодший спирт в пляшці.
Односолодовий скотч роблять з ячменю.Шотландськівіскі розрізняються стилістикою в залежності від регіону виробництва.
Irish Whiskey — ірландський віскі проходить потрійну дистиляцію несоложеного ячменю і витримується не менше трьох років. Найчастіше це бленди, хоча бувають і односолодові.
Bourbon виготовляється в Америці на основі не менше 51% кукурудзи, витримується в нових обвуглених дубових бочках.
Tennessee whiskey — зроблений за правилами бурбона, але з додатковими умовами: виробництво тільки в штаті Теннессі, обов'язкова вугільна фільтрація.
Rye whiskey — в США це житній віскі з солоду з не менше 51% жита і витриманого в нових обвуглених дубових бочках.
Corn whiskey або Moonshine — кукурудзяний віскі з Америки: не менше 80% кукурудзи, не витримується або витримується в старих не обвуглених бочках до шести місяців.
Canadian Whisky — найчастіше це житні віскі, витримані в бочках не менше трьох років, в готовомувіскі алкоголь становить не менше 40%.
Japan Whisky — схожі на шотландські, в основному це односолодовівіскі з торф'яним профілем.
Як вибрати і де купити віскі
Не бійся задавати питання консультантам магазинів. Кількість різних віскі і брендів дуже велика — розібратися складно.Для банкетів і фуршетів вибирай простий бленд, який можна змішати в коктейлі. Купити віскі недорого допоможе оптова знижка в WineWine: при покупці від 6 пляшок діє вигідна ціна на всі напої в чеку.Для подарунка рекомендуємо купити віскі з Шотландії не менше 12 років витримки, але не острівний — це специфічна категорія.Алкоголь радять купувати в спеціалізованих мережах. Шукаєш «віскі купити харків» або в будь-якому іншому місті — вибирай офіційні магазини: краще замовити віскі у продавця, який доставляє товар з чеком. Так ти можеш вберегти свою покупку, уникнути неякісного товару, а в разі пошкоджень при транспортуванні — замінити товар.