Є три основних характеристики, які визначають міцний алкоголь в конкретну категорія: сировина, технологія перегонки і територіальна приналежність.
Як роблять міцний алкоголь
Міцні спиртні напої виробляються двома видами перегонки — дистиляція і ректифікація.При дистиляції отримують самогон, при ректифікації — чистий спирт.
Дистиляція
Залежно від сировини і традицій виробництва різних міцних алкогольнихнапоїв кожен процес дистиляції має свої нюанси, але в загальних рисах все вони проходять наступні етапи:
Підготовлюється сировина: виноград, зерно, агава і т.д.
Сировину подрібнюють (агава, цукрова тростина), пресують (виноград, яблука або інші фрукти), пророщують (зернові). Деяка сировину одразу містить необхідний для бродіння цукор — фрукти, очерет, агава. У зернових же спочатку потрібно перетворити крохмаль в цукор. Процес називається солодженням: вже пророщене зерно поміщається в нагріту воду. В результаті отримують сусло, яке називають mash.
Додають дріжджі і запускається ферментація
Дистиляція. Ферментоване сусло переноситься в перегінний куби, де нагрівається до точки кипіння, випаровується, потім пара охолоджується і конденсується в рідину — спирт.
Відділення небажаних частин. Перші і самі леткі сполуки називаються «головами», останні — «хвостами». Їх відокремлюють, викидають або повторно переганяють, а основою для напою стають чисті легкі спирти.
Після перегонки виходить спирт міцністю 60-70%.Віскі, бренді, текіла, ром, граппа і т.д. — продукти дистиляції.
Ректифікація
Ректифікація дає більш чистий спирт міцністю до 96% без сивушних масел і домішків.У цьому випадку через колону ректифікації переганяють НЕ сусло, а вже дистильований спирт-сирець міцністю 30-40%. Процеси колони складніші, її основне завдання — пропускати тільки найлегші спирти.Ректифікаційний спирт чистіший дистилятів, але в той же час практично весь смак і аромат втрачається.Горілка, джин, абсент, самбука, лікери і настоянки — робляться з ректифікату.