Bhilar Rioja Blanco – це біла органічна ріоха на диких дріжджах з мінімальним втручанням і біодинамічним підходом від Девіда Сампедро Гіля (David Sampedro Gil) – “одного з 6 знакових виноробів Ріохи” за версією Wine Spectator та “винороба року” за версію Special Report Rioja 2020 Тіма Аткіна.
Bhilar Rioja Blanco (не зважаючи на те, що це базове біле вино Bhilar) – досить складне вино, про вийнятковий баланс і свіжість.
Аромат яскравий, злегка окислений, з нотами мигдалю та цитрусової цедри.
Смак насичений, потужний, з вершковими та пряними нотами, але з хорошою освіжаючою кислотністю.
Виробництво Bhilar Rioja Blanco
Bhilar Rioja Blanco- це бленд 90% віури та 10% гарначі бланки із найменшого суб регіону Ріохи – Rioja Alavesa.
Ручний збір винограду у ящики по 10 кг.
Частина винограду (1000 кг) куплена у виноградаря із Elvillar, який під керівництвом Девіда перетворив свої виноградники та прийняв філософію стійкого виноградарства, зменшивши кількість обробок та контролюючи урожайність.
Виноград знежирюють і поміщають у бетонний резервуар, де ферментація починається зі скін контактом природним чином на диких дріжджах.
Після ферментації вино пресують і витрмують у бочках з французького дуба протягом 6 місяців.
В світ виходить до 10000 пляшок Bodegas Bhilar Rioja Blanco.
Про виробника Bhilar Rioja Blanco
Bodegas Bhilar – основна виноробня в маленькому субрегіоні Ріохи, якою керує подружжя Девіда Сампедро та Мелані Хікман.
Девід Сампедро Гіль виріс на цих же виноградниках, на яких він сьогодні працює. Його дружина переїхала в Ріоху із Гаваїв.
Крім власної виноробні, він здобував також досвід на кількох набільших виноробнях Ріохи, де зрозумів, що найкраще вино робиться землею з мінімальним втручанням.
Девід Сампедро Гіль – винороб п’ятого покоління з Ельвіллара, маленького селища, розташованого в суб зоні Ріохи – Ріоха Алавеса.
З часів, коли він був маленькою дитиною, Девід працював на виноградниках поряд зі своїм дідом, який навчив його шукати гармонії між землею та виноградною лозою.
Ці уроки згодом перетворилися на його пристрасть до того, що він називає “біодинамічною мрією” – для виноградників DSG: баланс, який відходить від комерціалізації та механізації і повертається до уроків його діда.
Девід практикує біодинаміку на багатьох своїх виноградниках, і вважає це не лише якимсь набором процедур, але і філософією трудового життя в пошуках сталого розвитку.
Девід працює у п’яти окремих винних регіонах по всій Іспанії та Німеччині та інвестує лише в автохтонні сорти та їх теруари. Особливо цікавиться тими, які через тенденції до міжнародно визнаних сортів (та зручністю їх культивації через високу врожайність), були забуті і проігноровані.
Наприклад, у південній частині Саламанки, в Кастилії-і-Леон, Девід обробляє виноградники в горах Сьєрра-де-Франсія. Тут він зробив ставку на місцевий виноград руфете, який давно вийшов з моди в регіоні і був замінений на темпранільо.
Виноградники DSG прагнуть оживити ці місцеві сорти та їх унікальність на міжнародному ринку.
Проїжджаючи повз виноградника Девіда, їх дуже легко впізнати: вони виглядають так само дико, як смак його вин.
Сусідські виноградники – це охайні, широко розставлені ряди лоз, ретельно доглянута земля. На виноградниках Давіда між трав виростають старі кущові лози.
Давид насамперед обробляє темпранільо, граціано, гарначу, мальвазію та віуру на своїх виноградниках у Ріоха-Алавесі.
Цей регіон славиться наявністю одних з найстаріших лоз Ріохи. Наприклад, найстаріший виноградник Bhilar тут – Phinca Lali – висаджений ще у 1910 році.
Дружина Девіда випустила в 2016 році книгу Struggling Vines, в якій описано досить багато деталей життя виноробні.
Офіційний сайт виробника Bhilar Rioja Blanco bodegasbhilar.es.
Інші вина від виробника Bhilar Rioja Blanco.
- Фудпейрінг: аперитив, морепродукти, паелья, риба біла, риба копчена, риба на грилі, суші
- Рейтинг:
Олена –
Яскрава ріоха,вершкові ноти,ромашка,хороша кислотність
Ігор –
Нужно дать подышать вину… в аромате розкрываеться кремовая сладость, яблочный пирог. Во вкусе Риоха достаточно кислотная, свежая, элегантная.
Алексей –
яркая, пряная и элегатная риоха. чуть маслянистая во вкусе с отличной кислотностью. очень красиво за свои деньги.
Evgen –
Насыщенное,сливочная плотность Во вкусе зелёные фрукты, цитрусы,травянистость
Dmitry –
Когда вслепую и не скажешь, что Риоха. Великолепно сделано от небольшого, осознанного производителя.