ua|ru

Вина Порто портвейн

Showing all 17 results

Що потрібно знати про портвейн: характеристики та особливості

У багатьох ситуаціях знання історії та особливостей конкретного алкогольного напою допомагає глибше відчути його особливості. Не стане винятком і портвейн.

Що таке портвейн

Назва напою сама говорить про країну його походження. «Port wine» — вино з Порто, містечка в Португалії, кріплене, належить до класу лікерних вин. Через це місто проходили всі постачання місцевого вина з навколишніх регіонів.

Портвейн вважається десертним вином. Міцність не перевищує 21%. У складі немає спецій, приправ та інших добавок: лише класичне вино з додаванням спирту.

Історія та традиції

Перші вина з’явилися на території сучасної Португалії ще до першого тисячоліття до н. е., тобто за часів Бронзового віку. Багато археологічних розкопок це підтверджують.

Культивування лоз для виноробства у більш сучасному розумінні розпочалося за наказом Генріха Бургундського, імператора Священної Римської імперії. Саме завдяки його ініціативі регіон біля Порто та Дора почали засаджувати виноградом. З нього й готували попередника того самого портвейну — Вінью де Ламежо. У XIV столітті Португалія налагодила постачання місцевого вина на Британські острови.

У XVII столітті до кріпленого португальського вина стали додавати більше спирту, щоб воно не псувалося в бочках під час транспортування морем — найшвидшого та найвигіднішого способу постачання товарів у ті часи. Збільшення масштабів виробництва розпочалося лише наприкінці XVII століття.

Типи та відмінності портвейну

Розрізняють три основні різновиди:

  1. Традиційний. Класичний портвейн виготовляють із білого та червоного винограду. Смак — насичений..
  2. Білий. Кріплений напій готують лише з білих сортів винограду. Напій витримується в дубових бочках та відрізняється яскравим фруктовим смаком.
  3. Рожевий. Готується з використанням декількох сортів виноградної сировини в різних пропорціях, смак — свіжий і легкий, з нотами вишні, полуниці та малини, аромат — рожевих пелюсток, ванілі й прянощів. Такий молодий портвейн краще подавати трохи охолодженим із кубиками льоду.

Ще є портвейн Тоні — червоно-помаранчевого відтінку з горіховим присмаком, Лагріма — солодкий і легкий, нефільтрований LBV — вінтажний портвейн з довгою витримкою, який для повноти смаку рекомендується спочатку заливати в декантер, а потім уже в келихи.

Вінтажний портвейн виготовляється з особливо вдалого врожаю конкретного року. Настоюється напій спочатку в діжці, а потім у пляшках. Смак напою насичений, із солодкістю червоних фруктових плодів і ягід.

Виробництво портвейну

Для виготовлення будь-яких сортів кріпленого вина за традицією використовують лише місцеві сорти винограду. Деякі виноробні досі дотримуються класичної рецептури, а інші — із задоволенням тестують технологічні досягнення галузі.

Усе починається з підготовки сировини: виноградне сусло настоюється трохи більш як три дні. За цей час створюються ідеальні умови для бродіння. До соку, що забродив, додають міцний спирт (не менше ніж 77%). Цей етап найважливіший: потрібно не змарнувати аромат і колір ягід, який відчуватиметься в готовому напої. Декілька місяців вино настоюється в дубових діжках і після дозрівання розливається по пляшках.

Чому замовити портвейн на Wine Wine — правильне рішення

Портвейн та інший алкоголь вигідно придбати в інтернет-магазині. У каталозі лише оригінальні напої та унікальні зразки. Замовлення можна оформити гуртом і в роздріб. З Wine Wine завчасно подбати про наповнення домашнього бару або полиць власного магазину неймовірно просто.