Pierre Naigeon Bourgogne Chardonnay 2016 – одне з базових вин П’єра Нейжона, але той випадок, коли в бокалі безумовно вгадується хороша Бургундію.
Вапнякові ґрунти, достатньо пізній збір і використання лише нержавійки при вініфікації.
Pierre Naigeon Bourgogne Chardonnay 2016 – кругле, елегантне і ніжне.
І лише 2000 пляшок, які виходять в реліз щороку.
Виробництво Pierre Naigeon Bourgogne Chardonnay 2016
На виноградниках використовується “зелені” методи обробки землі і мінімум хімічних способів. Популяція бур’янів обмежена шляхом обробки ґрунту, що виключає використання хімічних гербіцидів.
Для захисту виноградної лози від комах використовують лише органічні продукти.
Ручний збір.
Дикі дріжджі.
Витримка на осаді 12 місяців.
Без фільтрації та оклейки. Без додавання сірки.
Про виробника Pierre Naigeon Bourgogne Chardonnay 2016
Pierre Naigeon – широко відомий у вузьких колах винороб із Бургундії, який робить low intervention вина, які, не зважаючи на статус “натуральних”, залишаються вкрай потенційними і великими винами Бургундії.
До недавна Нейжони в Gevrey-Chambertin відомі, в першу чергу, як велика торгова родина. Але їх історія тут почалась ще в в 1700-ті роки (тоді вони були фермерами та виробниками бочок).
Їх перша виноробня виникла як необхідність – у 1890 році депресивний винний ринок був у полоні філоксери, тому бондар Фернан Найджон, якому було важко продати свої бочки, прийняв рішення наповнити їх власним вином.
Це було народження Maison Naigeon-Chauveau. І разом із дружиною Алісою він зробив виноробню успішним бізнесом.
Сучасну назву Domaine Pierre Naigeon невеличка виноробня отримала ще в 1945 році від свого тодішнього власника. Сьогодні нею керує внук того П’єра Нейжона, якого звуть так само, і який зробив своє ім’я одним із найзатребуваніших в Бургундії.
Сучасник П’єр Найджон почав займатися вином вина приблизно в 1991 році.
Make Pierre Naigeon great again 🙂
До 2005 року виноробня мала лише 2 гектари в двох гран крю – Charmes-Chambertin та Bonnes-Mares. В 2006 році П’єр Найджон додав ще 9 гектарів виноградників у Hautes Côtes de Nuits та Gevrey Chambertin.
Зараз Domaine Pierre Naigeon перевищує 11,5 га з 50 різними ділянками в Кот-де-Нуі.
Середній вік його виноградних лоз – біля 50 років, що вважаєтся достатньо старими лозами в Бургундії (низька урожайність, мінімальне використання органічних добрив та висока якість звісно ж присутні).
З самого початку свого виноробного шляху Нейжон вирішив використовувати біодинамічні методи роботи з виноградником і робить low intervention вина.
З 2019 року виноградники мають органічну сертифікацію.
П’єр вініфікує всі вина сам.
Окрім власного винограду, П’єр Найжон також купує виноград з різних районів Бургундії, включаючи багато найпрестижніших апеласьйонів Кот-де-Нуї та шардоне з Кот-де-Бона.
П’єр Найжон випускає 3 Grands Crus, 6 Premiers Crus та 8 вин категорії Village. Весь асортимент вин – більше 25 (всі вина Нежона, які приїжджають в Україну дивись тут).
П’єр Найжон на рік випускає лише трохи більше 5000 пляшок вина.
Біля 10% його продажів – це ресторани Франції, а основна частина припадає на експорт.
І трошки старіше відео, де П’єр Нейжон описує свій виноробний процес:
На жаль, офіційного сайту у виноробника Pierre Naigeon Bourgogne Chardonnay 2016 немає, але є сторінка в Інстаграмі.
nadia –
Чистий кайф! Я стільки не очікувала від базової бугруні. Дзвінка кислотність, структурність, чистота. Могла б коштувати значно, значно дорожче.
Алексей –
очень хорошее и чистое шардоне в классическом стиле. очень достойно