Bhilar Phinca El Vedao – біодинамічна ріоха зі старих лоз від Девіда Сампедро Гіля (David Sampedro Gil) – “одного з 6 знакових виноробів Ріохи” за версією Wine Spectator та “винороба року” за версію Special Report Rioja 2020 Тіма Аткіна.
Це вино із лінійки single vineyard – про мінімальне втручання в процес і специфічне вираження кожного окремого виноградника Ріохи Алавеси.
Стилістика цього вина дуже схожа на північніші вина з Наварри, ніж з Арагону.
Аромат ягідний, з квітковими відтінками, нотами бальзаміку та диких трав.
Смак свіжий, з хорошою кислотністю, гарно збалансований, повний, з елегантними танінами, мінеральними нотами.
На втримку можна впевнено закладати біля 10 років.
Виробництво Bhilar Phinca El Vedao
Bhilar Phinca El Vedao – це 100% гарнача.
Виноградник Ель Ведао – це три терасові ділянки в Ріосі Алавесі на висоті 500 м над рівнем моря. Цей винградник оброблявся біодинамічними способами понад 6 років.
Середній вік лоз – понад 30 років.
Виноград збирають вручну і привозять на виноробню у 10-кілограмових ящиках.
Ферментацію проводять у бетонному чані об’ємом 2000 літрів, потім вино витримують у 400 та 500 літрових уже використаних (нейтральних) бочках з французького дуба протягом 28 місяців.
Bhilar Phinca El Vedao – це лімітований реліз в 2060 пляшок.
Про виробника Bhilar Phinca El Vedao
Bodegas Bhilar – основна виноробня в маленькому субрегіоні Ріохи, якою керує подружжя Девіда Сампедро та Мелані Хікман.
Девід Сампедро Гіль виріс на цих же виноградниках, на яких він сьогодні працює. Його дружина переїхала в Ріоху із Гаваїв.
Крім власної виноробні, він здобував також досвід на кількох набільших виноробнях Ріохи, де зрозумів, що найкраще вино робиться землею з мінімальним втручанням.
Девід Сампедро Гіль – винороб п’ятого покоління з Ельвіллара, маленького селища, розташованого в суб зоні Ріохи – Ріоха Алавеса.
З часів, коли він був маленькою дитиною, Девід працював на виноградниках поряд зі своїм дідом, який навчив його шукати гармонії між землею та виноградною лозою.
Ці уроки згодом перетворилися на його пристрасть до того, що він називає “біодинамічною мрією” – для виноградників DSG: баланс, який відходить від комерціалізації та механізації і повертається до уроків його діда.
Девід практикує біодинаміку на багатьох своїх виноградниках, і вважає це не лише якимсь набором процедур, але і філософією трудового життя в пошуках сталого розвитку.
Девід працює у п’яти окремих винних регіонах по всій Іспанії та Німеччині та інвестує лише в автохтонні сорти та їх теруари. Особливо цікавиться тими, які через тенденції до міжнародно визнаних сортів (та зручністю їх культивації через високу врожайність), були забуті і проігноровані.
Наприклад, у південній частині Саламанки, в Кастилії-і-Леон, Девід обробляє виноградники в горах Сьєрра-де-Франсія. Тут він зробив ставку на місцевий виноград руфете, який давно вийшов з моди в регіоні і був замінений на темпранільо.
Виноградники DSG прагнуть оживити ці місцеві сорти та їх унікальність на міжнародному ринку.
Проїжджаючи повз виноградника Девіда, їх дуже легко впізнати: вони виглядають так само дико, як смак його вин.
Сусідські виноградники – це охайні, широко розставлені ряди лоз, ретельно доглянута земля. На виноградниках Давіда між трав виростають старі кущові лози.
Давид насамперед обробляє темпранільо, граціано, гарначу, мальвазію та віуру на своїх виноградниках у Ріоха-Алавесі.
Цей регіон славиться наявністю одних з найстаріших лоз Ріохи. Наприклад, найстаріший виноградник Bhilar тут – Phinca Lali – висаджений ще у 1910 році.
Дружина Девіда випустила в 2016 році книгу Struggling Vines, в якій описано досить багато деталей життя виноробні.
Офіційний сайт виробника Bhilar Phinca El Vedao bodegasbhilar.es.
Інші вина від виробника Bhilar Phinca El Vedao.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.