ua|ru

Канадський віскі

Showing the single result

Хоча Канада і посідає третє місце у світі за обсягом виробництва віскі, її алкоголь менш відомий, ніж ірландський, американський і шотландський. Проте цей алкогольний напій має свою власну історію, характерний смак та оригінальний аромат, який заслуговує на увагу цінителів.

В чому відмінність канадського віскі?

Аутентичний алкоголь виготовляють за суворо регламентованою технологією з місцевої сировини та розливають лише в Канаді. Дистиляти повинні дозрівати принаймні 3 роки і обов’язково в дубових бочках об’ємом до 700 літрів. Такі правила дозволяють зберегти оригінальність напою, який канадці стали виробляти в кінці XVIII століття за рецептом американського бурбона. Через 50 років після виробництва першої партії віскі в Канаді працювало дві сотні вискокурен. Дев’ять з них успішно виготовляють напій й зараз.

Зазвичай канадське віскі називають ржаним. Це пов’язано з тим, що кукурудза, з якої виготовляють бурбон, в Канаді була дорожчою, ніж в США. Тому місцеві вискоделі почали перегоняти доступніше сировина – ріж. В деяких напоях половину дистиляту отримали саме з цього сировини. Тому приставка “rye” (ріж) стала своєрідною візитною карткою канадського віскі. Це не змінилося навіть тоді, коли в рецептурах з’явилися пшениця і ячмінь, і вміст ржі зменшився до мінімуму.

Як виробляють канадське віскі?

В Канаді переважно виготовляють купажі, односолодовий алкоголь менше популярний. Для перегонки використовують як старі мідні куби, так і сучасні брагоректифікаційні колони. Для купажів немає особливих умов, але технологія виробництва строго уніфікована:

  1. Віскі базової міцності 95 градусів виготовляють із кукурудзи, ячменя та ржі шляхом безперервної дистиляції.
  2. Потім його змішують з ржаним або пшеничним дистилятом, міцністю 65 градусів, який надає напою характерний смак і аромат.
  3. За бажанням до готового канадського віскі можуть додавати бренді, натуральні соки, карамель, ароматичні речовини.

Кожний напій дозрівають окремо, а після змішування залишають дозрівати ще протягом 6 місяців.

Рекомендації щодо вибору канадського віскі

Асортимент цього алкогольного напою не настільки широкий, як у бурбону, скотчу чи ірландського віскі. Найбільше підходящий для ознайомлення з канадським віскі – бренд Crown Royal. Суворі стандарти виробництва задовольнять навіть найвибагливіших критиків. У лінійці є:

  • аутентичний ржаний Crown Royal Rye;
  • ароматизовані сорти з яблучним, шоколадним або кленовим смаками.

Високий вміст ржі надає напою насичений гострий смак і пікантний аромат. Кленовий сироп у складі найбільш гармонійно доповнює ріж і пом’якшує її гіркоту. В лінійці канадського віскі є напої з невеликими строками дозрівання – від 3 до 10 років. Це можна пояснити тим, що виробник випускає передусім бленди, для яких пріоритетні смакові характеристики, а не строк дозрівання. Любителям дозрілого алкоголю можна порекомендувати декілька односолодових сортів канадського віскі, а також скотч.

В інтернет-магазині WINE WINE є великий вибір різних сортів віскі, тому можна придбати якісний та оригінальний алкоголь у будь-якому ціновому діапазоні.