Lagavulin 16YO – еталонний драм Islay від лікеро-горілчаного заводу Lagavulin, відомий поціновувачам і експертам як «король Айли». Це дійсно цікавий драматичний напій, витриманий в дубових бочках не менше 16 років.
Колір віскі Lagavulin 16YO: глибоке бурштинове золото.
Аромат віскі Lagavulin 16YO: торф’яної дим з інтенсивним ароматом, нотами йоду і водоростей, з багатою глибокої солодкістю.
Тіло віскі Lagavulin 16YO: повне, насичене.
Смак віскі Lagavulin 16YO: сухий торф’яний дим наповнює смак ніжною, але яркою солодкістю, за якою слідують море і сіль з нотками дерева.
Фініш віскі Lagavulin 16YO: довге елегантний післясмак з нотами солі і морських водоростей.
Історія віскі Lagavulin 16YO
1742 Lagavulin вважається однією з найстаріших винокурень на острові Айлей, створення віскі на якому спочатку складалося з 10 невеликих незаконних винокурень.
Звичайно, тоді це були підпільний підприємства, більшість з яких не пережили посилення законів.
Таким чином до початку XIX століття на всьому острові залишилося тільки два діючих підприємства з виготовлення віскі.
1816 Одним з двох, що залишилися, володів фермер Джон Джонстон. Саме він в 1816 році і заснував нині відому торгову марку віскі Lagavulin, зареєструвавши винокурню під цією назвою.
Таки чином це поклало не тільки початок торгової марки Lagavulin, а й взагалі розпочало законне виробництво віскі в регіоні.
1817 Справи у Джона йшли настільки добре, що незабаром він викупив у господаря, Арчібальда Кемпбелла, і другу вцілілу винокурню, відому як Malt Mill.
1836 Після смерті засновника підприємство кілька разів змінило власників і 30-і роки воно потрапило в руки торговця Олександра Грема, торговця спиртним з Глазго
1861 Оренда винокурні Lagavulin і ферми переходять з рук в руки, переходячи під контроль James L Mackie & Co, компанії, створеної Джеймсом Маки в партнерстві з капітаном Гремом, єдиним, хто залишився в живих з членом сім’ї Грехем.
1 878 JL Mackie долучає свого племінника Пітера Дж. Маки до бізнесу і Пітер робить першу з багатьох поїздок в Лагавулін, щоб дізнатися секрети винокуріння.
1887 Джеймс Логан Mackie & Co змінив Graham & Co.
1890 Пітер робить значні успіх в якості старшого партнера, і саме під його керівництвом компанія досягла найбільшого розквіту. Ім’я Lagavulin стає загальним.
Маки більш відомий серед колег і співробітників як «Неспокійний Піт», що, як кажуть, живе за принципом «Немає нічого неможливого», який йому вдалося втілити в життя.
Саме Пітер Дж. Маки створив популярний купажований віскі «White Horse», в основу якого лягли спирти «Лагавулін», і саме він почав першим використовувати кручені пробку для закупорки пляшок.
В тому ж році назва фірми змінюється на Mackie & Co.
1908 Пітер значно розширив потужності компанії, запустивши в роботу допоміжну винокурню «Malt Mill»
1924 Пітер Дж. Маки вмирає, і Mackie & Co стає White Horse Distillers Ltd. Компанія SS Pibroch, Clyde «Puffer», починає транспортування ячменю, вугілля і порожніх бочок в Лагавулін, повертаючись з Лагавулін з повними діжками.
1 927 бренди White Horse Distillers і Lagavulin об’єдналися під прапорами Distillers Company Limited.
1939 З початком війни на винокурні починають працювати в основному жінки і так триває до 1941 року, коли завод на час війни остаточно закривається. Але майже відразу після закінчення війни завод повноцінно відновиляє свою роботу .
1948 рік на завод нарешті підведена електрика.
1962 Закривається солодовий завод, але цінний зразок легендарного віскі все ще зберігається на заводі Lagavulin Distillery.
До 1974 року підприємство заготовляло ячмінь самостійно: його вирощували, солодили традиційним «підлоговим» методом і подрібнювали на власному млині.
1974 Lagavulin повністю закриває солодовні і починає закуповувати солод на заводі «Port Ellen Maltings»
Сьогодні бренд «Лагавулін» входить в продуктовий портфель алкогольного гіганта Diageo.
Трохи про процес виготовлення віскі Лагавулін 16 років.
Для створення віскі використовується тільки вод з місцевих джерел Loch Sholum і Loch Lochan.
Солод, що закуповують на заводі «Port Ellen Maltings», роблять за особливою рецептурою спеціально для «Лагавулін».
Для дистиляції використовують 4 перегінних куба (2 первинних і 2 вторинних), конструкція яких дозволяє отримувати максимально чисті і м’які спирти.
Продуктивність обладнання на даний момент сягає 2 млн літрів на рік.
Для витримки застосовують бочки з-під бурбона, рідше – з-під хересу.
Більшу частину віскі розливають прямо на винокурні: на продаж іншим підприємствам (для виготовлення блендів) йде дуже невеликий відсоток дистилятів.
Сторінка віскі Lagavulin 16YO: https://www.malts.com/en-gb/our-whisky-brands/lagavulin/lagavulin-16-years-old
Повний перелік віскі
Відгуки
Відгуків немає, поки що.