ua|ru

Віскі

Показано 1–24 із 198

Віскі вважається одним із найбільш популярних алкогольних напоїв серед покупців у світі. Не дивно, що на віскі ціна зазвичай вища, ніж на інший міцний алкоголь. Пропонуємо дослідити різноманітність стилів віскі, щоб краще зрозуміти та полюбити один із найдивовижніших напоїв, створених людиною.

Класифікація віскі

Виробники класифікують алкоголь за різними параметрами. Розглянемо основні, які допоможуть зробити правильний вибір і замовити потрібний різновид.

Різновиди віскі за способом приготування

Залежно від способу приготування виробники виділяють такі види віскі.

Зерновий

Зерновий віскі виробляється з суміші різних зернових культур, таких як пшениця, кукурудза, жито та ячмінь. У нього зазвичай більш м'який та легкий смак порівняно з іншими видами віскі. Процес виробництва простіше, ніж у солодового, тому він часто використовується як основа для купажування.

Купажований (змішаний)

Купажований алкоголь виготовляється шляхом змішування різних видів віскі: зернового, солодового та деяких інших. Мета купажування — створити унікальний та збалансований смаковий профіль, поєднуючи характеристики різних алкогольних напоїв.

Бурбон

Це різновид американського віскі, який виготовляється з суміші зернових із додаванням щонайменше 51% кукурудзи. Під час перегонки міцність сусла сягає 80%, але вже в розведеному вигляді може бути 50% і більше. Бурбон дозріває в нових обпалених дубових бочках і не містить добавок.

Підвиди солодового віскі

Солодовий віскі вважається преміальним сортом. До його виробництва підходять особливо ретельно.

Single cask (односолодовий)

Для виробництва односолодового віскі спирт розливають з однієї конкретної дубової бочки. Весь алкоголь, що міститься в цій бочці, – це продукт однієї дистиляції та одного виду ячменю (солоду). Такий підвид віскі вважається найчистішим.

Single malt (односолодовий)

Ще один вид односолодового віскі, але, на відміну від Single cask, у випадку Single malt алкоголь виготовлено шляхом з'єднання солоду з різних бочок, але зроблених в одній дистилерії. Цей тип віскі має яскравий і характерний смак солоду з фруктовими, горіховими або трав'янистими нотами.

Vatted malt (змішаний односолодовий)

Створюється шляхом змішування кількох односолодових віскі з різних дистилерій. На відміну від купажованого сорту, тут зерновий віскі не використовують, лише солодовий. Це робиться для того, щоб досягти більш складного та унікального смакового профілю.

Cask strength

Cask strength віскі не розбавляють водою після витримки в бочках. Це означає, що міцність алкоголю досягає максимуму та може становити 50–65%. Це найбільш насичений та інтенсивний на смак сорт.

Класифікація віскі за місцем виробництва

Для багатьох країн віскі вважається традиційним напоєм, тому варто розрізняти алкоголь за регіоном, в якому його виробляють.

Шотландський (скотч)

Шотландський віскі, також відомий як скотч, вважається одним із найпопулярніших і найпоширеніших видів у світі. Він може бути як солодовим, так і зерновим. Солодовий скотч виробляється з ячмінного солоду, тоді як зерновий містить купаж різних зернових спиртів. Відрізняється різноманітністю стилів: від м'яких і фруктових до димних і торф'яних.

Ірландський

Вважається більш легким і м'яким порівняно з шотландським. Ірландський віскі теж буває солодовим і зерновим. Має фруктові, квіткові та медові відтінки, і зазвичай тричі дистилюється.

Канадський

Складається із суміші різних спиртів, зокрема зернових, солодових і житніх. Канадський віскі легко впізнати за гладким і м'яким смаком. Він може бути легшим порівняно з іншими сортами, тому часто використовується як основа для коктейлів.

Бурбон

Це різновид американського віскі, що виробляється у штаті Кентуккі. Для виробництва використовують зернову суміш, яка містить щонайменше 51% кукурудзи. Ще одна важлива умова — він має дозрівати в нових обпалених дубових бочках. У бурбона характерні солодкі, ванільні та дерев'яні ноти.

Уельський

Уельський віскі буває солодовим і зерновим. У нього м'який та солодкий смак, з нотами фруктів і меду.

Японський

За останнє десятиліття став популярним у світовому масштабі. Багато японських сортів віскі подібні до шотландських, але з багатшим і складнішим смаком.

Індійський

Індійські напої відрізняються різноманітністю стилів, а також впізнаваними фруктовими та пряними нотами.

Європейський

Охоплює безліч сортів віскі, які виробляються в різних країнах Європи, за винятком Великобританії та Ірландії. Наприклад, є віскі з Франції, Німеччини, Іспанії та інших регіонів. Вони можуть бути солодовими й зерновими, і кожна країна пропонує свої унікальні інтерпретації цього напою.

Де придбати якісний віскі в Україні

На сайті Wine Wine представлено великий асортимент різних сортів віскі за найвигіднішими цінами: від односолодових марочних напоїв до рідкісних блендів. Доставка здійснюється в будь-яке місто України за допомогою перевізників Нова Пошта та Укрпошта.