ua|ru

Текіла

Показано 1–24 із 31

Шоти, маргарита, лайм і сіль в минулому: сьогодні текіла такий же самодостатній і шанований алкогольний напій, як і віскі. Головне знайти свою.

Що таке текіла?

Текіла це вид мескалю, ширшої категорії спиртних напоїв, приготованих з багатьох сортів агави. Всі текіли це мескаль, але не всі мескалі текіла.

 

Напій можна називати текілою, тільки якщо він відповідає трьом вимогам:

 

  • Напій вироблений в одному з п’яти дозволених мексиканських штатів: Jalisco, Michoacán, Guanajuato, Nayarit і Tamaulipas.
  • Напій зроблений з блакитної агави не менше, ніж на 51%.
  • Текіла напій обов’язково сертифікований органом, який регулює виробництво текіли Consejo Regulador del Tequila.

 

На етикетці або контретикетці справжньої текіли обов’язково буде зображений невеликий прямокутник з буквами CRT.

 

Також на текілі повинен бути вказаний номер NOM Norma Oficial Mexicana, який є унікальним для кожного виробника.

Як робиться текіла?

 

Закон вимагає вмісту мінімум 51% спиртів з блакитної агави або агави текіліани, яка є лише одним з більш ніж 200 сортів агави в Мексиці.

 

Так роблять недорогу текілу: 51% агави, інші 49% будь-який нейтральний спирт. Це істотно змінює смаковий профіль напою. Таку текілу називають Mixto і в цю категорію потрапляють популярні бренди Jose Cuervo, Sauza та інші.

 

Чим дорожча і якісніша текіла, тим відсоток вмісту блакитної агави вище. Кращі зразки текіли зроблені зі 100% агави.

 

Агава стійка до посухи сукулентна рослина. Виготовлення текіли починається на полі з вирощування агави. Цей процес займає не менше семи років. Після дозрівання агаву збирають вручну.

 

Є чотири способи добути з агави цукор, щоб потім зробити спирт:

 

  • Стародавній спосіб, коли агаву готують під землею. Викопують яму, заповнюють її агавою, складають зверху дрова і каміння, потім підпалюють. Цей метод надає текилі димний присмак, який має неоднозначну репутацію: одним подобається крафтовий підхід, інші вважають текілу «брудною».
  • Другий метод називається «хорно». Сенс той же, але метод більш чистий і ефективний: агаву повільно готують в цегляній печі протягом приблизно 24 годин.
  • Сучасний спосіб: агаву готують приблизно 9-11 годин у великих автоклавах з нержавіючої сталі. Ефективність і чистота відповідно ще вище.
  • Дифузний метод сучасний дешевий спосіб приготування агави: сиру агаву без особливого ​​сортування та обробки миють і подрібнюють, а потім готують це отримане рідке сусло. Процес займає всього 3 години, тому недорога текіла в великих обсягах виробляється саме так.

 

Кращими методами вважаються печі і автоклави.

 

Отже, агаву потрібно приготувати, щоб шляхом хімічної реакції розщепити цукор. Сік віджимають з рослини на традиційних кам’яних жорнах tahona. Цю солодку рідину ферментують, а отримане слабоалкогольне сусло переганяють в текілу.

 

Після дистиляції готовий напій доводять водою до потрібної алкогольної міцності та розливають в пляшки або ж відправляють на витримку в бочку. Профіль майбутньої текіли залежить від типу бочки і тривалості витримки.

 

Деякі дистиллерії витримують текілу в використаних бочках з-під бурбонів, міксують спирти витримані в різних типах бочок.

Стилі текіли:

  • Blanco біла або молода текіла, яку не витримували в дубі. Перед розливом вона відстоюється в сталі до 2 місяців.
  • Reposado текіла, витримана до року в дерев’яних бочках, але не менше двох місяців.
  • Añejo текіла, витримана від одного до трьох років.
  • Extra Añejo текіла, витримана більше трьох років. Це відносно нова категорія, створена в 2006 році: до цього таку текілу відносили до стандартної класифікації аньехо.
  • Gold термін, яким позначають текілу без витримки в бочках, але з аналогічним відтінком за рахунок додавання карамелі або інших барвників.

Як пити текілу

Починати дегустацію і знайомство з текілою варто з бланко, яка відображає справжню стилістику бренду без маскування. У витриманої текіли складніше виявити характерні нюанси, тому що вона взяла частину ароматного профілю з деревини.

 

Витримані зразки, звичайно ж, будуть м’якші на смак. У текіли бланко будуть ноти цитрусових і квітів, у репосадо трохи пряний смак з солодкими нотами карамелі і ванілі, у аньехо і екстра аньехо профіль солодший і дубовіший.

 

У будь-якому випадку, у текіли повинен бути присутнім сивушний, самогонний виражений характер, як у сільськогосподарського продукту. Смачна текіла має солодкий і землистий присмак вареної агави, більш проста і дешева солодкої вати, зефіру і обробленого цукру.

 

Текілу Бланко в основному використовують в коктейлях і поєднують з рибою і креветками. Витримані текіли як самостійний напій і в коктейлях Old Fashioned.

Як вибрати і де купити текілу

Ціна текіли в Україні починається з 10-12 доларів за базові напої типу Mixto. Дорожче коштує хороша текіла: ціна за 100% агаву починається з 40 доларів.

 

Різниця в цінах відчутна, тому для початку варто розібратися, для чого потрібна текіла: для простих коктейлів на вечірці або на пікніку підійде звичайна бланко, на подарунок і для задумливої ​​дегустації шукай пляшки з написом «100% агава».

 

Потрібна проста текіла купити можна в будь-якому супермаркеті, а якщо шукаєш цікаву смачну текілу, краще звернутися в спеціалізовані алкогольні магазини. Сьогодні доставки інтернет-магазинів працюють так, що знайти і купити текілу в Харкові простіше, ніж смачний пломбір.

 

Вигідні оптові ціни, відомі бренди і маленьких цікавих виробників текіли шукай в WineWine. При покупці від 6 пляшок будь-якого алкоголю діє оптова знижка: можна міксувати в одному чеку текілу з іншими алкогольними напоями. Працює доставка в Харків і в усі інші міста України.