ua|ru

Ром

Показано 1–24 із 37

Один з найбільш нерегульованих і заплутаних в класифікаціях міцних напоїв — ром, але від цього тільки цікавіше досліджувати, як влаштоване його виробництво.

Що таке ром

Ром — це дистильований спирт на основі цукрового очерету, патоки, кристалів цукру або їх комбінації.

 

Запис про першу перегонку рому на Барбадосі відноситься до 1650 року і асоціюється ром, в першу чергу, з Карибами, але цей напій роблять у всьому світі.

 

Процес виробництва і витримки рому в кожній країні сильно різниться з залежить від регіону походження. Це значно ускладнює розуміння видів і класифікацій рому.

Як роблять ром

 

Спочатку з соку цукрової тростини, тростинного цукру або патоки роблять брагу: додають дріжджі, які запускають ферментацію в солодкому суслі. Дріжджі можуть бути дикими, комерційними або культивовані з покоління в покоління запатентовані штами.

 

У ямайському ромі існує особливий метод ферментації: dunder — брагу, що залишилася від попередньої партії рому, додають в свіже сусло для швидкого запуску ферментації. Багато гаїтянських ромиів зброджуються з дикими дріжджами.

 

Після бродіння отриману брагу переганяють в спирт, використовуючи куби або колону ректифікації, а іноді — змішують обидва види спирту. Дистиляти більш відображають якість сировини, а ректифікати — чистіші, але не мають вираженого смаку.

 

Потім цей дистилят витримується в бочках.

 

Ром — єдиний напій, який витримується обов’язково. Навіть білий ром, на відміну від інших білих спиртів, витримується в резервуарах з нержавіючої сталі або в бочках, а потім фільтрується для видалення кольору.

 

Для витримки рому дистилят знаходиться в дубових діжках місяцями або роками і помітно змінює колір і смак. Для цього використовуються нові і старі бочки, для довитримки часто використовуються діжки з-під бурбону, хересу або іншого вина.

 

Також має значення країна, де будуть витримувати ром: в жаркому кліматі багато спирту випаровується, а ром отримує більше деревних нот, в більш холодному кліматі ром матиме менш яскраво виражену ноту дуба.

 

Виробники часто змішують ром різного віку. На Барбадосі і Ямайці вказівка віку відноситься до наймолодшого в бленді рому. В інших країнах вказують середній вік спиртів або найстаріший ром бленду, якщо він витримувався в системі солера.

 

Перед розливом ромовий спирт може бути розбавлений водою до потрібної міцності. Деякі сорти рому розливаються в пляшки з бочковою міцністю без додавання води.

Стилі рому

Єдиної системи позначення витримки рому не існує. На пляшці рому можна знайти такі позначення:

 

  • Blanco, blanc або carta blanca — білий або світлий ром з мінімальною витримкою в дубі або стали.
  • X.O., añejo, aged — запозичені у інших міцних напоїв позначення віку, які не мають під собою ніяких законних регулювань. Позначаєш подібним чином ром — ціна відразу виростає, тому потрібно орієнтуватися на репутацію виробника.
  • Overproof і Navy Strength — навмисно підвищений алкоголь: ром з вмістом спирту 69%, наприклад.
  • Black і Gold — підфарбований карамеллю ром
  • Spiced або flavored — ром з додаванням в брагу прянощів і спецій.

 

Через плутанину і відсутність єдиної класифікації виділяють три стилі рому, які говорять про кожен конкретний продукт більше, ніж написи про витримку:

 

  1. Французький стиль виробляється на французьких Карибських островах, таких як Мартініка і Гваделупа. Його роблять з свіжовичавленого тростинного соку і називають rhum agricole. Ці роми часто витримуються в бочках з французького дуба, наприклад, в використаних бочках з-під коньяку.

Ром у французькому стилі має легкий, трав’янистий характер, з вираженими нотами цукрового очерету, з фруктовим і перцевим смаком, замість ванілі.

 

  1. Англійський стиль рому походить з колишніх британських колоній: Ямайка, Барбадос, Гайана і т. д. Часто виготовляється в перегінних кубах, що дає більш виразну фактуру, більш смакові спирти, а витримується в використаних бочках з-під бурбону.

Смаковий профіль англійського стилю відомий своїм шоколадно-ванільним багатством, фруктовими і тропічними нотами.

 

  1. Іспанський стиль з’явився відповідно в колишніх іспанських колоніях: Пуерто-Ріко, Домініканська Республіка, Венесуела. Часто називається «рон» і зазвичай робиться з ректифікованого спирту. Іспанська стилістика легша, сухіша  і тонша.

 

В Америці також роблять ром і найчастіше — це мікс стилів.

 

Який ром купити

  • Mount Gay Eclipse — хороший недорогий ром в англійському стилі від одного з найстаріших виробників на Барбадосі і в світі. Його родовід сягає 1703 року.
  • Santiago de Cuba 12 років — рон з Куби в іспанському стилі. Це менш розкручений в Україні бренд від величезного виробника, який робить і інші марки кубинського рому, більш успішні в маркетинговому сенсі. Цьому рому приписують особливу любов Фіделя Кастро. Ідеальний ром для коктейлю «Куба Лібре».
  • Zacapa — преміальний хороший ром тривалої витримки іспанського стилю, зроблений з чистого збродженого соку цукрової тростини.

 

Ці бренди, як і Captain Morgan, привозить в нашу країну Бадера Груп, тому найкраще купити ром в Україні в офіційному магазині імпортера — WineWine.

 

У WineWine вигідно купити ром: ціна при покупці від 6 будь-яких пляшок — оптова. Рекомендуємо купити відразу кейс різних пляшок рому з оптової знижкою для особистих запасів і дегустацій, щоб розібратися в різних його стилях.