ua|ru

Абсент

Showing all 3 results

Вигнаний, заборонений, але не забутий — абсент після тривалої заборони знову став легальним близько 20 років тому. Але колишню популярність він не повернув: сьогодні ним цікавляться тільки алкогольні ентузіасти, тому вибір на полицях невеликий.

Коротка історія абсенту

Історія абсенту почалася в кінці 19 століття в Швейцарії, де його використовували в лікувальних цілях. У Франції абсент швидко перетворився в модний богемний напій, а потім заполонив все бари і ресторани.

 

У закладах навіть був спеціальна «зелена година», присвячена вживанню абсенту. Люди пили абсент масово, і не лише з метою швидко напитися: часто абсент заміняв вино за вечерею.

 

Виноробів не влаштовувало зниження споживання вина. Вважається, що саме винне лобі продавило заборону абсенту. Кампанія з дискредитації цього напою була потужною: пропаганда пов’язувала не доведені галюциногенні властивості абсенту з вбивствами і розумовими розладами.

 

Цю кампанію підтримали і прихильники утримання від алкоголю, які звинувачували абсент в поширенні алкоголізму в Європі.

 

З 1915 по 1932 рік абсент і будь-який міцний алкоголь на основі анісу і туйону був заборонений в Америці і більшій частині Європи. Тоді на ринок вийшов пастіс Поля Рікара, який потім став частиною Pernod Ricard.

 

Пастіс був менш міцним, ніж абсент, без вмісту полину і був зроблений з іншого виду анісу, але позиціонувався саме як замінник абсенту.

 

Заборона на абсент діяла майже століття, але повернулася в іншому, полегшеному варіанті: зараз склад абсенту регулює закон.

Чи справді абсент небезпечний?

Кампанія проти абсенту будувалася на твердженні, що туйон (речовина з полину) — галюциногенний. Це правда: в дуже високих дозах туйон може бути токсичним і викликати стан, схожий з епілептичним припадком.

 

Питання в тому, що отримати з абсенту галюциногенну дозу туйону неможливо: потрібно випити таку кількість, що людина швидше досягне алкогольного отруєння.

 

Небезпека абсенту була скоріше в його підвищеній міцності — від 45 до 74%, що значно більше за інші міцні напої.

 

Як роблять абсент

Слово Absinthe французькою означає полин.

 

Гіркий полин і аніс — два головних інгредієнта абсенту. Також в нього додають фенхель та інші трави.

 

Сучасний абсент роблять з нейтрального базового спирту, хоча іноді виробники експериментують з різними сировиною: виноград, піско і т.д.

 

Спирт роблять так само, як і для інших міцних спиртних напоїв: зброджують солодкий сік фруктів або солодку воду з-під соложеного зерна і переганяють кілька разів в перегінних кубах або ректифікаційній колоні.

 

Фенхель, аніс і полин додають в спирт перед другою перегонкою. Після дистиляції виробник також може додати трави і есенції, щоб надати потрібний колір і аромат. Іноді в дешевий абсент додаються штучні барвники.

Де виробляють абсент:

 

  • Val-de-Travers — регіон Швейцарії, де незважаючи на заборону продовжували нелегально виробляти абсент протягом усього 20 століття. Виробники маскували його під легальні види спирту, тому не додавали трави після дистиляції, щоб колір і фактура не були впізнаваного зеленого кольору.

Це поклало початок традиції чистого безбарвного абсенту, який називають blanche і bleue.

  • Pontarlier — місто на сході Франції, де виробляють різні трав’яні лікери. Вважається, що французький стиль абсенту почали готувати саме тут: з гіркого полину і полину понтійського, анісу, фенхелю, иссопа, меліси.
  • Besançon: французьке місто на схід від Діжона, де історично більше додають фенхеля.
  • США почали робити абсент в 2007 році, коли зняли заборону. Є два стилі американського абсенту: традиційний і експериментальний з додаванням місцевих трав.
  • Чехія виробляє міцний абсент, який добре горить: його підпалюють при подачі. На жаль, часто це продукт зі штучними барвниками та ароматизаторами, замість натуральних трав.

Як правильно пити абсент

Класичний спосіб подачі передбачає додавання холодної води три до одного: напій стає не таким міцним, але каламутним.

 

Каламутність абсенту називають le louche — «помутніння». Цей візуальний ефект перетворює темно-зелений колір французького абсенту в молочний відтінок, а прозорий швейцарський — в рідкий туман.

 

Французький стиль подачі — зі шматочком цукру, але швейцарці зазвичай пропускають цей крок. Впоперек келиха кладуть спеціальну ложечку з отворами, а на неї — шматочок цукру і проливають через нього воду. Багаті французи замовляли гравірування срібні набори таких спеціальних ложок.

Скільки коштує абсент

На абсент ціна змінюється в залежності від способу виробництва: вартість заводського абсенту починається з 15-20 доларів, а крафтового абсенту від дрібних виробників коштують в два і більше разів дорожче.

 

В Україні в спеціалізованих магазинах можна знайти крафтовий абсент вартістю близько 35 доларів, але асортимент дуже маленький. З іншого боку, практично у всіх продуктових мережах країни можна купити абсент Xenta — італійський зелений напій міцністю 70%.

 

У магазині WineWine діє оптова ціна на абсент при покупці від 6 будь-яких пляшок алкоголю. Це дуже зручно, так як в основному абсент купують для коктейлів, а значить, потрібно кілька пляшок різного алкоголю.