ua|ru

Рислінг: у чому особливості та як вибрати

Які бувають стилі рислінгу, як вибрати і з чим поєднувати – коротка корисна інформація від магазину-складу.

Що таке рислінг?

Рислінг – це вино з сорту винограду Riesling. У найкращих своїх проявах потрапляє до списків найдорожчих та здатних до тривалого зберігання білих вин.

Впізнавані риси рислінгу

Характеристики рислінгу залежать від країни виробництва, філософії винороба та застосованих технологій, але є риси, які найчастіше вказують саме на цей сорт.

Відома особливість рислінгу – висока кислотність, яка балансує навіть дуже солодкі варіанти вина. Кислотність сприяє тривалій витримці цих вин: деякі зберігаються десятиліттями.

Інша характерна риса – нота бензину в ароматі, що зустрічається в старому рислінгу, із винограду пізнього збору, із сонячних сухих регіонів із теплим ґрунтом (гравій тощо)

Рислінг часто описують як мінеральне вино, зі стиглими фруктовими нотами персиків, абрикосів, солодких яблук та груш.

Рислінг: у чому особливості та як вибрати 1

Рислінг: поєднання з їжею

Рислінг любить гостру їжу: індійську, тайську, мексиканську. Небагато вин витримують такий фуд пейринг.

Жирні, смажені та щедро приправлені страви, фаст фуд – також поєднуються з рислінгом: він добре освіжає та очищає рецептори.

Інші пари: птиця, свинина, суші, овочі, закуски.

Рислінг поєднується з морепродуктами та всіма стравами, які зазвичай збризкують лимоном: риба, морепродукти тощо.

Після келиха холодного рислінгу на аперитив швидко розігрується апетит.

Стилі рислінгу

Як сорт винограду рислінг витривалий, тому його люблять виробники прохолодних винних регіонів.

Рислінг із Німеччини

Рислінг – головний сорт Німеччини, Німеччина – головна країна рислінгу.

Тут його роблять у всіх виноробних регіонах країни, але найвідоміші – Мозель, Рейнгессен, Пфальц, Рейнгау та Нае.

Рислінги з Мозеля характеризують як мінеральні та структуровані, з Рейнгау – багаті, щедрі та стиглі. Рейнхессен раніше славився нудними масовими винами, але зараз тут роблять складні елегантні рислінги.

У Пфальці виробляють частіше сухі, але повнотілі рислінги з характерними нотами манго і цитрусових, а Нае – не дуже щільні, але складні, пікантні рислінги з нотами нектаринів і персиків.

У Німеччині своя класифікація вин Q.b.A. – Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, яка враховує походження винограду та мінімальну щільність сусла, що вказує на стиглість винограду.

Класифікація німецького вина за законом 1971 року:

Рислінг: у чому особливості та як вибрати 2
Охсле – одиниця виміру щільності сусла, концентрації цукру.

В рамках Prädikatswein за ступенем зрілості винограду розрізняють окремі категорії:

  • Kabinett – Кабінет – легкі вина із стиглого винограду з відносно низьким вмістом алкоголю.
  • Spätlese – Шпетлезе – виноград збирають повністю дозрілим не раніше, ніж через 7 днів після основного збору. Традиційно це був рислінг із підвищеною кількістю цукру, але зараз його роблять і сухим.
  • Auslese – Ауслезе – використовують тільки зібраний вручну та повністю дозрілий виноград, без хворих та незрілих ягід. Це солодкі та сухі потужні рислінги із значним потенціалом витримки у пляшці.
  • Beerenauslese – Бееренауслезе – солодке вино з перезрілого винограду, ураженого “шляхетною пліснявою”.
  • Eiswein – айсвайн – рислінг із натурально заморожених на лозі ягід, які збирають вручну за температури не вище -7°C.
  • Trockenbeerenauslese – Трокенберенауслезе – солодкі концентровані рислінги з найтривалішим потенціалом витримки. Ягоди збирають вручну, коли вони вже виглядають, як родзинки.

На етикетці також вказують солодкість вина – Trocken (сухе), Halbtrocken (напівсухе).

Осад в мозельському рислінгу 1976 року

Рислінг з Ельзасу

Ельзас – батьківщина рислінгу. Це регіон Франції, що межує з Німеччиною.

Місцеві рислінги часто напів сухі, більш алкогольні та парфумні, ніж німецькі. Тут також роблять солодкі варіанти Vendange Tardive (VT) та Sélection de Grains Nobles (SGN).

Інші країни виробництва вин з рислінгу

Рислінг міг би бути найвідомішим білим сортом і Австрії, якби не місцевий грюнер вельтлінер. Австрійський стиль – сухий, чистий.

В Італії рислінги прижилися в Альто-Адіджі, П’ємонті та Фріулі.

Рислінги з Австралії – сухі, квіткові, мінеральні, з вираженими нотою лайма.

У Сполучених Штатах рислінг вирощують на виноградниках Орегона, Вашингтона, Мічигана та у районі Фінгер-Лейкс.

Також популярний у холодному кліматі Канади.

Який вибрати рислінг?

  1. до простої нехитрої їжі – обмежитися недорогим рислінгом з Нового Світу
  2. починати знайомство з хорошими рислінгами варто з Ельзасу, потім перейти до німецьких та австрійських рислінгів, потім експериментувати з “високохудожніми” зразками з Нового Світу
  3. щоб відчути характерну бензольність – німецькі та ельзаські рислінги, які провели у пляшці хоча б кілька років і коштують від $20.
  4. щоб зрозуміти, чому так цінується солодкий рислінг – німецький айсвайн або трокенберенаслезе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи

Плюсанувся +2!

Шукай мене на Виноградарі і біля Цирку! На Виноградарі: вул. Олександра Олеся 4АЖК “Варшавський” Щодня: 11:00 – 21:00 Phone: +380672996483 Біля Цирку: вул. Золотоустівська 25ЖК

Докладніше

Black friday 2023

Чорна п’ятниця у Wine Wine тільки 24.11. Акційна ціна з’явиться  24.11 і буде видна лише у кошику. Це період найбільших ЗНИЖИЩ року, тому ділюся з

Докладніше