ua|ru

Рецепти та хитрощі приготування глінтвейну

Глінтвейн – як борщ: у кожного свій найправильніший рецепт. Хтось додає яблука та корицю, а хтось апельсини та лавровий лист, але є кілька рекомендацій, які точно зроблять глінтвейн більш ароматним та смачним.

Рецепти та хитрощі приготування глінтвейну 1

Два секрети, як приготувати глінтвейн

Незалежно від інгредієнтів, при приготуванні глінтвейну важливо дотримуватись одного головного правила: варити якомога довше, але не переварити. По-перше, вино втратить значну частину алкоголю при кип’ятінні, а по-друге, глінтвейн повинен зігрівати, але не обпалювати рецептори.

Про це повідомляють усі рецепти глінтвейну в інтернеті, але є ще дві маловідомі хитрощі, як готувати глінтвейн на вині:

  • Перед додаванням до вина сухі спеції можна підігріти на сухій сковороді, щоб вони розкрили весь свій аромат. Це правило стосується будь-якого приготування, а не тільки глінтвейну: його використовують шеф-кухарі на своїх кухнях.
  • Щоб отримати ароматний глінтвейн, потрібно спочатку зробити базу для нього: взяти всю потрібну кількість спецій та фруктів, а вина – рівно стільки, щоб воно лише покрило решту інгредієнтів. Довести суміш до кипіння, варити кілька хвилин. Виходить такий ароматний “концентрат”, до якого потім додасться основна частина вина і глінтвейн не доведеться довго настоювати.

Також важливо додати, що всі спеції у вигляді порошку перетворюються на глінтвейні на осад, який неприємно пити, тому краще використовувати цілісні спеції.

Яке вино найкраще підійде для глінтвейну?

При виборі вина для глінтвейну користуйся двома правилами:

  • бери недороге вино, тому що після нагрівання воно втратить тонкі відтінки аромату та смаку.
  • вибирай легке на смак вино, бажано з низьким відсотком алкоголю. Тобто, з двох вин із рівнем алкоголю 12% та 14,5% – вибирай перше.

Часто в рецептах глінтвейну рекомендують використовувати новосвітське червоне вино – мальбек, шираз і т.д. Думаю, у цього просте пояснення: вина з Нового Світу часто дешевші.

Новосвітські вина небезпечні при приготуванні глінтвейну тим, що при нагріванні вони на смак здаються ще більш терпкими та алкогольними. Глінтвейн виходить надто пекучим і неприємним на смак, тому краще звернути увагу на менш спекотні європейські країни.

З тієї ж причини при приготуванні глінтвейну краще уникати вин із Португалії, спекотних регіонів Іспанії. Винятки серед них звісно ж є: недорогі вина роблять у легкій стилістиці у всіх країнах, але якщо вино незнайоме, краще вибрати прохолодні регіони.

Магазин-склад упевнений, що стовідсоткове влучення – бардоліно. Це легке італійське вино, має низький відсоток алкоголю та майже непомітні таніни, тому після нагрівання залишається м’яким та фруктовим на смак та не забиває різні відтінки прянощів. Рекомендую взяти Bardolino від Cantina di Negrar.

Рецепти та хитрощі приготування глінтвейну 2

Глінтвейн на білому вині

Класичним вважається червоний глінтвейн, але білий глінтвейн – набагато ніжніший і тонший на смак.

Рекомендую варити білий глінтвейн на Don Simon Blanco, Vieux Papes Blanc або Saporito Garganega-Chardonnay. Це легкі білі вина, не “обтяжені” витримкою в бочці, високою спиртуозністю або надмірною ароматичністю.

Рецепти та хитрощі приготування глінтвейну 3

Для приготування білого глінтвейну знадобиться:

  • 2 пляшки білого вина
  • 2 мандарини
  • 1 лимон
  • 1 лайм
  • 250 г цукрової пудри, очеретяного цукру, кленового сиропу, меду або іншого цукрозамінника
  • 8 зірочок гвоздики
  • 2 палички кориці
  • кардамон
  • стручок ванілі або пакетик ваніліну
  • 3 зірочки бадьяну

На першому етапі готуємо базу: змішуємо в каструлі цукор, цедру цитрусових та сік. Цілісні фрукти краще не додавати, тому що вони вбираючи в себе “вкрадуть” частину вина. Їх можна натерти або зняти тонкий шар шкірки овочечисткою.

Починаємо підігрівати суміш на середній температурі, постійно помішуючи. Коли цукор розплавився, додаємо трохи вина – не більше, ніж самої цукрової суміші. Потім – решта спецій. Кип’ятимо 5 хвилин.

З цієї бази можна готувати глінтвейн одразу або, наприклад, забрати її на пікнік, і на відкритому вогні у казані доготувати глінтвейн.

На другому етапі додаємо все вино і на мінімальному вогні доводимо до прийнятної для пиття температури, але не кип’ятимо!

Рецепт глінтвейну на червоному вині

  • 2 пляшки червоного вина
  • 3 апельсини
  • імбир
  • 250 г цукрової пудри чи меду
  • 10 зірочок гвоздики
  • 2 палички кориці
  • стручок ванілі або пакетик ваніліну
  • 3-5 зірочок бадьяну
  • 2 щіпки мускатного горіха
  • 3 лаврові листи

Порядок дій такий самий, як і для білого глінтвейну: готуємо базу з цукру, імбиру, цедри та соку фруктів. Підігріваємо та помішуємо до повного розчинення цукру, додаємо трохи вина та всі спеції. Кип’ятимо 5 хвилин.

У готовий сироп додаємо все вино і на повільному вогні доводимо до потрібної температури (не доводити до кипіння!).

Рецепти та хитрощі приготування глінтвейну 4

Безалкогольний глінтвейн

Розібралися, як зварити глінтвейн на вині, але що робити, коли потрібний безалкогольний глінтвейн? У такому разі вино можна замінити на сік – яблучний або виноградний.

Що додати до безалкогольного глінтвейну:

  • родзинки
  • мед
  • цитрусову цедру
  • корицю
  • аніс

У цьому випадку потрібно змішати всі інгредієнти і якомога довше підігрівати глінтвейн на найменшому вогні до самої подачі на стіл.

Глінтвейн подається в термокружках або горнятках з товстими стінками, здатними довше утримувати температуру в зимовий період. У розлитий по кружках гарячий напій додають паличку кориці, скибки апельсина і т.д., але це скоріше для гарної подачі: ці прикраси можуть заважати пити глінтвейн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи

Плюсанувся +2!

Шукай мене на Виноградарі і біля Цирку! На Виноградарі: вул. Олександра Олеся 4АЖК “Варшавський” Щодня: 11:00 – 21:00 Phone: +380672996483 Біля Цирку: вул. Золотоустівська 25ЖК

Докладніше

Black friday 2023

Чорна п’ятниця у Wine Wine тільки 24.11. Акційна ціна з’явиться  24.11 і буде видна лише у кошику. Це період найбільших ЗНИЖИЩ року, тому ділюся з

Докладніше