ua|ru

Коньяк і бренді – в чому різниця

Магазин-склад розповідає, у чому різниця між бренді та коньяком, як бренді стає коньяком і що означають написи на коньячній етикетці.

в чем разница между коньяком и бренди

Бренді – загальна назва виду напоїв

Бренді – алкогольний напій, отриманий внаслідок перегонки виноградного чи фруктового вина.

Датська назва brandewijn – “обпалене вино” – відсилка до процесу дистиляції, коли вино нагрівають і з випарів отримують концентрований спиртний напій.

Бренді носить різні назви, виходячи з вихідної сировини, витримки та країни походження:

  • коньяк та арманьяк – французькі бренді з регіонів Коньяк та Арманьяк. Сировина – виноград.
  • кальвадос – бренді із сидру з регіону Кальвадос у Франції.
  • eau-de-vie – загальна назва французьких бренді, які роблять із вичавок винограду
  • граппа – бренді з Італії. Сировина – виноград.
  • хересний бренді – виготовляється в “хересному трикутнику” в Іспанії та зріє в системі бочок “солера”. Сировина – виноград.
  • піско – бренді з Перу, який переганяють із мускатного вина
  • сливовиця – балканський бренді зі слив
  • кірш – вишневий бренді у Німеччині, Швейцарії, Ельзасі у Франції.

Від віскі бренді відрізняється сировиною: бренді одержують із фруктової, а віскі – із зернової основи.

Коньяк – вид бренді

Коньяк — бренді, що строго регулюється за походженням та технологіями виробництва специфікаціями, які контролює Орган захисту та управління коньяком (Cognac Defense and Management Body).

Назва cognac може носити тільки виноградний бренді, який:

  1. виробили на території апелласьону Cognac, визначений французькими указами у 1909 та 1936 роках
  2. двічі перегнали у мідних кубах у період з 1 жовтня до 31 березня
  3. міцністю щонайменше 40%
  4. витримали у бочці з французького дуба не менше двох років

Де роблять коньяк

У Коньяку близько 78 000 га виноградників. Іноді на етикетці вказують конкретну зону походження винограду – одне з 6 крю.

  • Grande Champagne – вважається найпрестижнішим крю з глибокими пухкими крейдовими ґрунтами. Тут роблять тонкі та вишукані коньяки з квітковим профілем, які люблять тривалу витримку.
  • Petite Champagne – околиці Гранд-Шампані з менш пухкими крейдовими ґрунтами та помітним океанічним впливом. Тут виробляють коньяки з квітковим, лише злегка фруктовим профілем.
  • Borderies – невелика зона. У місцевих ґрунтах менше крейди, тому коньяк виходить ароматним, але старіє швидше.
  • Fins Bois – найбільша зона навколо трьох попередніх. Тонкі глинисто-вапнякові ґрунти дають фруктові коньяки, що швидко дозрівають.
  • Bons Bois – крю навколо Фін-Буа, з різними ґрунтами та типами клімату.
  • Bois Ordinaires/Bois à Terroirs – атлантичне узбережжя, а також острови Олерон та Іль-де-Ре.

Fine Champagne означає купаж спиртів з Grande Champagne (хоча б 50%) та Petite Champagne.

Класифікація коньяку

На витримку коньяку впливають тип дуба (зазвичай Тронсе або Лімузен), вік бочки та кількість часу, проведеного спиртом у бочці.

Також впливає розташування місця витримки. У вологому льосі спирти втрачають більше алкоголю, а сухому – більше води. Це впливає на стиль напою.

На коньяку вказують тривалість дозрівання:

  • VS – два роки і довше. Ця категорія займає половину з усього виробленого коньяку.
  • VSOP – чотири роки і довше. Займає ⅓ від усього коньяку.
  • XO – десять років і довше.
  • XXO – чотирнадцять років і довше.
Коньяк і бренді - в чому різниця 1
Альтернативні надписи, які вказують на витримку коньку

Зустрічаються коньяки з написами Napoléon або Superior Cuvée, які також передбачають певну проміжну тривалість витримки:

Коньяк і бренді - в чому різниця 2

3 популярні в Україні бренди коньяку

  • Hennessy – найбільший виробник. Стиль – багатий, дерев’яний. Топові та дорогі релізи – Paradis та Richard Hennessy.
  • Martell – чистий фруктовий стиль. Славиться коньяками Бордері Крю.
  • Remy Martin – коньяки з Grande та Petite Champagne. Особливо виразними вважаються коньяки рівня VSOP та вище. Найтоповіший і найдорожчий коньяк – Людовик XIII.

Коньяки в наявності:

Як пити коньяк

Єдиного рецепту немає – все залежить від рівня коньяку та бажання їм насолоджуватися.

У чистому вигляді коньяк п’ють із келихів із чашею у формі тюльпану на ніжці.

Класичні коктейлі – Sidecar, Vieux Carré та Horse’s Neck.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи

Плюсанувся +2!

Шукай мене на Виноградарі і біля Цирку! На Виноградарі: вул. Олександра Олеся 4АЖК “Варшавський” Щодня: 11:00 – 21:00 Phone: +380672996483 Біля Цирку: вул. Золотоустівська 25ЖК

Докладніше

Black friday 2023

Чорна п’ятниця у Wine Wine тільки 24.11. Акційна ціна з’явиться  24.11 і буде видна лише у кошику. Це період найбільших ЗНИЖИЩ року, тому ділюся з

Докладніше